lauantai 15. marraskuuta 2014

Kymmenvuotinen poikkeustila on uusi normaali

Huomenna on 10 päivää kolmanteen luvattuun ajanheteen, jolloin Kirstin koulu pääsisi muuttamaan väistötiloihin. Oikeaan muuttoon menee varmsti vielä neljännesvuosi. Ennen kun ensimmmäistäkään "paviljonkia" on paikalla, tulee jo jobinpostia tulevaisuudesta. Tuomarilan koulun peruskorjaus kuuluu samaan Elinkaari IV-hankkeeseen ja tällä hetkellä ajallisesti sijoittuu Kirstin koulun jälkeen vuosilel 2018-2019.

Tuomarilan koulu luonnollisesti tarvitsee myöskin väistötilat remontin ajaksi ja kuinkas sattuikaan - Kirstin koulu on tuossa vaiheessa päässyt muuttamaan uusiiin hienoihin tiloihinsa ja pihalla on ihan käytetävissä pitkään odotetut väistötilat valmiina. Toki näitä kannattaisi käyttää!

Ajatus on mitä mainioin, ainankin paperilla ja taskulaskimella katsottuna. Ainoa ongelma on, että kouluihin tulee, siellä on ja sieltä lähtee oppilaita, opettajia ja muuta henkilökuntaa jokaikinen päivä. Kaiken lisäksi väitetään, että oppilaiden pitäisi liikkua välitunnilla. Jos ulos on pakko mennä, niin seiskööt paikoillaan tiivisti, niin pihatilaa ei tarvita niin paljoa.

Jo nykyisellään - ennen Tuomarilan koulun 170 oppilasta - Kirstin koulun piha on todella ahdas jo oppilaille. Parkkipaikkoja on murto-osa vanhasta ja nykyinen pysäköintijärjestely Sokinsuontien jalkakäytävälle on liikenneturvallisuuden kannalta arveluttava.

Toivottavasti tämä suunnitelma Tuomarilan koulun evakosta on vain villi idea, jota ei lähdetä toteuttamaan. Muussa tapauksessa Kirstin koulun poikkeustila jatkuu kymmenen vuotta alkaen vuona 2010 päätetystä yläkoulun lakkauttamisesta. Miten koulu pystyy tarjoamaan hyvän oppimisympäristön jos aina on jotain muutosta meneillään?

Jos Tuomarilan koulu tulee väistöön  Kirstin koululle, lisää tilaa tarvitaan. Tällöin ainoa vaihtoehto on sulkea Kirstintie Sokinsuontien ja Joupinmäensyrjän väliltä. Osa tiestä voidaan ottaa hyvin tehottomaksi parkkipaikaksi ja koulun piha-aluetta laajentaa eteläpuolen jalkakäytävän ja pyörätien sekä istutusten päälle.

Halvemmaksi kuitenkin tulee rakentaa uudet perustukset väistötiloille lähelle Tuomarilan koulua kuin uusia 300 metriä tietä reunaistutuksineen, muuttaa 4 bussilinjan reittejä ja sotkea tuhansien ihmisten liikkumista. Lasten pidentyneitä koulumatkoja ei perinteisesti tarvitse huomioida, vaikka tässä tapauksessa reitti onkin kohtuullisen turvalline.
Kartta: (c) OpenStreetMap

tiistai 21. lokakuuta 2014

Lunta tupaan lokakuussa

Kuten pelkona oli, kaksi viivästystä ei riitä. Syysloman aikana tuli viesti, että valmistuminen siirtyy tammikuun loppuun. Tämä tarkoittaa, että muuttoa ei pystytä tekemään joululoman aikaan, jolloin se vähiten häiritsi koulun toimintaa vaan lukukauteen tulee keskeytys.

Tällä kertaa syyksi kerrotaan, että maaperä ei kestä nosturiautoja ilman vahvistusta. Tätä ei ilmeisesti älytty tarkistaa rakennustöiden alakessa tai edes siinä vaiheessa kun maata tutkittiin pilantumisten vuoksi.
Espoossa ei siis riitä, että saa poliitikot myötämieliseksi, pitää saada kaupugin organisaatio (tai keneltä se palveluja ostaakaan) toteuttamaan asiat kunnolla.

maanantai 15. syyskuuta 2014

Viivästyminen sittenkin

Alkuperäinen arvio siitä, että pilaantuneen maan aiheuttama viivästys onnistuttaisiin kuromaan kiinni ei näytä pitävän. Tila- ja asuntojaoksessa 15.9. esitetyn selvityksen perusteella arvioitu valmistumisaika siirtyi lukukauden loppuun eli 19.12.2014 marraskuun lopusta.
Tämä varmasti aiheuttaa ylimääräistä työtä vielä kevätlukukauden alkuun häiriten opetusta. Näin se aika hyppää nopeasti alkuperäisestä ajankohdasta vuodesta 2013 vuoteen 2015.

torstai 21. elokuuta 2014

Perustustyöt käynnissä

Paviljonkien perustustyöt ovat edenneet aikataulussaan. Ikävä yllätys oli maakerroksista löytynyt öljy, mutta todennäköisesti se ei aiheuta myöhästymistä vaan tilat ovat valmiit marraskuun lopussa.
Kesän siivous vaikuttaa paremmin tehdyltä ja tehokkaammalta kuin edellisenä kesänä. Ainankin vanhempainillassa ilma tuntui paremmalta kuin keväällä.
Toivotaan, että loppuvuosi sujuu hyvissä merkeissä.

lauantai 28. kesäkuuta 2014

Syksyn toiminta jatkuu nykyisissä koulutiloissa

Johtokunta ja vanhempainyhdistyksen aktiivit keskustelivat toukokuun lopussa sekä opetuslautakunnan että kaupunginhallituksen tila- ja asuntoja aoston puheenjohtajien (Sanna Lauslahti ja Tiina Elo) kanssa. He ymmärsivät hyvin vanhempien ärtymyksen jälleen petetyistä lupauksista. Keskeinen ongelma on tiedonkulkuun liittyvä: keskeneräisistä asioista tiedottaminen voi olla ongelmallista esimerkiksi kilpailutuksen kannalta. Joku keskitie pitäisi kuitenkin löytää liian aikaisen ja myöhään tapahtuvan tiedottamisen välillä.
Kävimme tapaamassa myös tilakeskuksen toimitusjohtajaa (Carl Slätis). Keskustelussa korostimme, että vanhempien tulee pystyä lähettämään lapsensa luottavaisena kouluun ilman huolta sairastumisesta. Tiedotuksesta keskusteltiin paljon. Konkreettisena askeleena johtokunnalla ja vanhempainyhdistyksellä on tiedossa koulusta ja sen korjauksesta vastaavan isännöitsijän yhteystiedot ja päinvastoin. Näin tieto toivottavasti kulkee riittävän aikaisin tilakeskuksen ja vanhempien välillä.
Alunperin tieto syksyn koulujärjestelyistä piti saada kesäkuun puoleenväliin mennessä, mutta se meni juhannuksen jälkeen. Parempi tietysti, että eri vaihtoehdot selvitetään ja saadaan paras päätös kun se ei kuitenkaan ehtinyt ennen koulun loppumista.

Tilakeskuksen päätös kesäkuun lopussa

Tilakeskus oli 24.6. tehnyt päätöksen, että koulun toiminta jatkuu syksyllä nykyisissä tiloissa kunnes väistökoulu saadaan paikalle. Hyvää päätöksessä on, että koulun toiminta häriiintyy vähemmän kuin mahdollisessa hajasijoituksessa 3-4 toiseen paikkaan, vaikka ei tässäkään ilman häiriöitä selvitä.
Väistökoulun aikataulu ei ainankaan vielä ole myöhästymässä marraskuun lopusta, vaikka kolmen koulun tilojen myöhästymisestä uutisoitiinkin. Sisäilmaongelmaiset prioritisoitiin laajennusten edelle.
Kesän aikana koululla tehdään kunnostustöistä, joiden tarkoitus on varmistaa puhdas sisäilma syksyn ajaksi:
  • Ilmastointikanavat nuohotaan ja puhdistetaan.
  • Ilmanvaihto pidetään maksimiteholla ilmanvaihdon varmistaiseksi jatkuvasti.
  • Seinien, ikkunoiden ja lattioiden rakoja ja halkemia tiivistetään sisäpuolelta.
  • Akustolevyt käsitellään pölyttömiksi lakkaamalla ja maalaamalla. Todennäköisesti heikentää akustointitehoa, joten toivottavasti melutasot pysyvät kohtuullisina.
  • Nyt huoneissa oleva kuitupöly siivotaan tehosiivouksella ennen koulun alkua niin pinnoilta kuin kalusteista.
  • Huoneisiin vaihdetaan tehokkaammat ilmanpuhdistimet.
Lukukauden aikana tilat myös siivotaan normaalia tehokkaammin. Tämä vaatii, että pöytä- ja hyllytasot luoksissa pitää olla mahdollisimman tyhjinä. Tietäää lisätyötä opettajille samoin kuin siitä huolehtiminen, että tavaroita ei kuljeteta puhdistettujen ja puhdistamattomien tilojen välillä-

Mitä tämä merkitsee?

Käytännössä syksyllä opiskellaan kuten keväälläkin. Toivottavasti kesällä tehtävät korjaukset ja siivoukset pienentävät kuitupölyn määrää lukukauden alussa. Tärkeää on, että tilat ovat terveelliset ja turvalliset ja tähän voidaa luottaa.
Hyvää kesää ja koulun alun odotusta!

tiistai 27. toukokuuta 2014

Epätietoisuudessa kesälomalle

Vanhempainyhdistys ja johtokunta kokoontuivat 27.5. yhdessä rehtorin sekä vararehtorin kanssa selvittääkseen tilannetta. Kokouksessa oli kertomassa tietoja kehittämispäällikkö Juha Nurmi opetustoimesta sekä luottamushenkilöistä Sanna Lauslahti (opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan pj) ja Tiina Elo (kaupinginhallituksen tila- ja asuntojaoston pj). Keskustelu Kirstin koulun opettajanhuoneessa kesti pari tuntia ja keskustelua olisi riittänyt pidemmäksikin aikaa täydellä tusinalla.
Aikaisemmin päivällä oli julkistettu tilakeskuksen raportti (ppt), jossa on kuvattu yksityiskohtaisesti koulukorjausten ja väistökoulujen tilanne. Lyhyesti ongelmana on ollut, että kukaan väistötilojen toimittaja ei ole alunperin halunnut tarjota vaaditussa aikataulussa, jolloin tarjoukset on hylätty tarjouspyynnön vastaisena. Tämän jälkeen hankintaa on jatkettu neuvottelumenettelynä, jolloin lopulta oli saatu halutun aikataulun mukaiset tarjoukset, tosin kolmanneksen kalliimpana. Hankintasopimuksen tekemisen jälkeen valittu toimittaja on ilmoittanut toimituksen viivästymisestä. Yritys on ilmeisesti laskenut tarjoushintaansa näistä viivästymisestä syntyvät viivästyssakot saadakseen urakan. Rumaa, mutta näin voi yritys toimia. Jos Espoo purkaa sopimuksen, sakot tulevat Espoon maksettaviksi ja tarjouskilpailun kokemuksen perusteella ei kuitenkaan löytyisi vaihtoehtoista rakentajaa.
Siirtotilat siis viivästyvät, eikä tälle ole mitään tehtävissä. Tilojen rakentaminen talkootyönä lahjoitetuilla materiaaleilla olisi vaihtoehto mutta ei sekään realistinen. Sentään 15 omakotitalon verran pinta-alaa. Jäljelle jää vaihtoehtojen etsiminen siihen miten lasten ja koulun henkilökunnan terveys suojataan syksyn aikana. Vaihtoehtoja on käytännössä kaksi. Kolmas vaihtoehto - koulun käyttäminen sellaisenaan - ei ole enää vaihtoehto. Siinä vaiheessa on kotikoulu vuorossa.
Koulun sisäilman ongelmista tällä hetkellä on saatu mikrobit taltutettua toistaiseksi eristämällä ja tiivistämällä ongelmalliset tilat kesällä 2013. Sisäilmaa pilaa kuitenkin suositukset ylittävä määrä kuitupölyä. Tämä aiheuttaa terveysongelmia, etenkin kun osalla koululaisista on hengitys- ja iho-ongelmia aikaisemmin olleesta vielä huonommasta sisäilmasta.
Yksi vaihtoehto on siirtyä syksyn ajaksi joihinkin toisiin tiloihin, jonkun toisen koulun rakennuksen osaan. Valitettavasti Espoossa ei ole koulua tai muuta tilaa, johon mahtuisi lisää 340 oppilasta opiskelemaan, joten koulu joutuisi hajaantumaan vähintään kahteen, todennäköisesti kolmeen eri paikkaan. Kustannuksia syntyisi bussikuljetuksista ja harrastusten kanssa voi tulla ongelmia.
Toinen vaihtoehto on tilojen ja tavaroiden perusteellinen siivous kesän aikana, jolla voidaan parantaa sisäilman laatua. Tämäkään ei ole edullinen ratkaisu, arvio kustannuksista sadan tuhannen euron luokkaa. Tämän pitäisi kuitenkin taata toistaiseksi puhdas sisäilma, joka mahdollistaisi koulun käyttämisen opetuskäyttöön syksyn ajan. Samaa menetelmää on tarkoitus käyttää myös alakerran erityistiloissa mm. liikuntasalissa, jotta niitä voitaisiin käyttää siirtokouluaikaan. Tämä häiritsisi koulun toimintaa mahdollisimman vähän. Jotta tähän voidaan luottaa, pitää kuitenkin tehdä huolelliset sisäilmatutkimukset ennen ja jälkeen puhdistuksen.

Yhteenveto: seuraavat asiat tiedetään

  • Uusiin siirtotiloihin ei päästä syyskauden aluksi. Toivottavasti kevätlukukausi ollaan uusissa tiloissa. Vuosi alkuperäisestä aikataulusta myöhässä.
  • Syksyn ajan ollaan joko tehosiivotussa vanhoissa tiloissa tai koulu on hajautettuna ympäri Espoota.

Se tiedottaminen...

 Tiedonkulun ongelmista keskusteltiin paljon. Viestintää on kahdella tasolla: kaupungin organisaation sisällä ja vanhemmille. Tässäkin tapauksessa on oletettu että joku toinen huolehtii tiedottamisesta tai viestin vastaanottaja on ymmärtänyt asian eri tavalla. Tiedon kulku eri lautakuntien ja jaostojen välillä kulkee satunnaisesti luottamushenkilliden välityksellä, jos samat henkilöt ovat eri lautakunnissa. Myöskään tieto tilapalveluista koululle ei aina kulje tai tieto vääristyy matkalla.
Jos ongelmia on tiedon kulussa kaupungin sisällä, vielä ongelmallisempaa on vanhemmille tiedottaminen. Isommat hankkeet on kilpailutettava, jolloin hankintalaki ja muut hankintaan liittyvät asiat määräävät mitä voidaan julkisesti kertoa. Osa tiedosta on kuitenkin täysin julkista (kilpailutusaikataulut, sopimusten tekemiset yms.) ja nämäkin tiedot auttaisivat sekä vanhempia että opettajia.
Usein vedotaan tiedottajien puutteeseen tai heidän työkuormaansa. Iso osa kaupungilla suunnitelussa ja hankkeissa työskentelevistä on kuitenkin korkeasti koulutettua väkeä, jolle ei muutaman kappaleen tekstin laatimisen pitäisi olla ongelma. Se ei ehkä ole helposti maallikon ymmärrettävä, mutta esimerkiksi vanhempainyhdistyksistä löytyy monen alan osaajaa, jotka osaavat tulkita ammattislangiakin.
Lisähaaste tiedottamisessa ovat ne vanhemmat, jotka eivät ymmärrä suomea sujuvasti, Etenkään, jos se sisältää vaikeita termejä. Koulun tiedotteiden pitää olla selkeitä ja ne tulee tarjota niillä kielillä kuin on tarpeen.

Mitä seuraavaksi

Jälleen kerran odotetaan päätöksiä. Käytännössä tilakeskus tekee seuraavaksi päätöksen voidaanko millä edellytyksillä jatkaa työskentelyä vahoissa tiloissa vai tuleeko siirtyä muihin tiloihin.
Vanhempainyhdistys ja johtokunta miettivät, millä keinoilla voidaan varmistaa hyvä tai edes tyydyttävä opiskeluympäristö syksyksi. Lautakunnan ja jaoston puheenjohtajat kyllä vaikuttivat ymmärtävän tilanteen, nyt pitäisi vain varmistua siitä, että tilakeskus tekee ne oikeat toimet.

sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Uusi viivästyminen

Lukuvuosi on jo lopuillaan ja koulussa on innolla valmistauduttu koulun aloitukseen uusissa väistötiloissa. Viime torstaina (22.5.) tuli kuitenkin tietoon yllättävä takaisku: siirtotilat tulevat vasta marraskuussa, koska näitä ei ole ehditty valmistella eikä toimittaja pysty rakentamaan ajoissa.
Vaikka tämä on jo toinen viivästys opetuslautakunnan päätöksestä - alunperinhän väistötiloihin piti päästä 2014 alussa - pöyristyttävintä on tiedonkulun heikkous niin vanhemmille kuin rehtorille ja muulle koulun henkilökunnalle. Siirtymistä uusiin tiloihin on valmisteltu sillä pienellä olettamuksella että viivästyy muutaman viikon luvatusta aikataulusta. Neljä kuukautta on kuitenkin niin pitkä aika, että ihan pienillä muutoksilla niin pitkää aikaa ei selvitä.
Koulun rehtori oli tiedustellut väistötilojen aikataulua pitkin kevättä, että ovathan ne aikataulussa. Joko oli kerrottu, että asiat etenevät hyvin tai sitten ei ollut tullut vastausta. Opetuslautakunta oli saanut tiedon viivästymisestä keskiviikkona 21.5. kokouksen jälkeen, jonka jälkeen se oli oppilaan vanhemman kautta tullut koulun henkilökunnan tietoon.
Ensi viikolla johtokunta ja vanhempainyhdistys tapaavat lautakuntien (opetus ja tilat) puheenjohtajat tarkoituksena selvittää mitä tässä tilanteessa on tehtävissä. Jos alkuperäistä aikataulua ei pystytä pitämään, tulee vähintäänkin siitä seuraaviin ongelmiin saada apua.
Kysymyksessä on erityisesti viestinnällinen ongelma. Jos olisi ollut tieto, että tilat viivästyvät niin siihen olisi voitu varautua. Nyt opettamiseen ja sen suunnitteluun varatuttua aikaa on kulunut muuton järjestelyyn, joka menee ainankin osittain hukkaan. Lisää aikaa menee myös syksyllä kun osa asioista joudutaan tekemään uudestaan.
Päättäessään koulujen remontoinnin ja väistötilojen periaatteesta, kaupunki myös suureen ääneen lanseerasi "tiedotussivut" koulukorjauksista. Perjantaiaamuina sivujen viimeinen uutinen oli melkein neljä kuukautta vanha "korjauksista tiedotetaan netissä". En käsitä, kuka tuota pitää onnistuneena viestintänä. Missä on Kirsin siirtokoulun blogi, johon olisi tullut tieto "tilasuunnitelma valmis" pohjakuvan kanssa, tilaus tehty, kuva kun ensimäisen elementin rakentaminen alkaa siihen, että koulu on valmina vastaanottamaan innokkaat koululaiset.


lauantai 18. tammikuuta 2014

Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaos käsittelee väistötiloja 20.1.

Väistötilojen suunnittelu on edennyt ja suunnitelmat kaikkien ensi syksynä siirtotiloihin siirtyvien koulujen osalta ovat jaoston käsittelyssä tulevana maanantaina.
Esityslistan asia liitteineen löytyy http://espoo04.hosting.documenta.fi/kokous/2014297101-7.HTM
Kirstin koulun tilat sijoittuvat kahteen kerrokseen yhden käytävän varrelle. Kompakti ratkaisu, mistä varmaan tulee eri tavalla ratkottavia asioita koulun arkeen. Mutta en epäile, ettei koulun henkilökunta näistä selviäksi. Ruokaila näyttää pieneltä, mutta jos nyt pakkasillakin pitää lämpötilan takia ruokailla luokissa kun ruokalassa ja käytävillä on niin kylmä, niin kyseessä ei ole kovin iso muutos.
Siirtotilojen mahduttaminen koulun tontille on hyvä ratkaisu, näin vasta remontoitu urheilukenttä säilyy harrastuskäytössä. Hyviä kenttiä ei Espoossa ole liiikaa.
Kaupunki myös reagoi palautteeseen. Valitettuamme huonosta tiedotuksesta kaupunki on luonut sivut, joilla tiedotetaan koulujen ja päiväkotien peruskorjauksista. Nykyisellään sisältöä on vielä vähän - pääasiassa kerätty yhteen hajallaan eri puolilla ollutta tietoa - mutta koulukohtaiset sivut voivat olla hyvät, jos niitä päivitetään aktiivisesti. Asioita pitää uskaltaa julkaista myös riittävän ajoissa, jotta ei tarvitse olla epävarmuudessa tulevaisuuden suhteen.
Asemapiiirustus
Tilojen pohjakuvat:

keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Odotusta kevätlukukaudeksi

Alkuperäisen suunnitelman mukaan lapset olisivat jo nyt väistötiloissa, mutta edelleenkin ollaan suunnitelmien tekovaiheessa.
Ennen joululoman alkua saatiin wilman kautta tiedoite koulussa tehdyistä töistä ja mitä niillä oli saatu aikaan. Pikatoimet ovat ilmeisesti auttaneet, mitä nyt tammikuun puolenvälin pakkasilla etenkin käytävillä ollut viileää. Mutta parempi viileys, jonka voi korjata pukeutumalla lämpimästi kuin epäterveellinen ilma, joka vaatii hengityssuojaimet.

Väistötilat

Väistötilojen suunnittelu on edelleen kesken. Arkkitehdin mukaan (15.1.) hankintapiirrustukset valmistuvat 22.1. mennessä ja rakennuslupahakemus jätetään tammikuun loppuun mennessa. Hankintapiirrustusten perusteella pyydetään tarjoukset tilatoimittajilta ja ilmeisesti normaalien kilpailutuskuvioiden jälkeen ne voidaan tilata.
Aikataulujen pitää mennä todella hyvin eikä ylimääräisiin viivästyksiin ole enää varaa, jotta syyslukukausi voidaan aloittaa terveellisissä tiloissa eikä kesken lukukautta tarvitse ryhtyä muuttopuuhiin tai viettää taas yhtä lukukautta vanhoissa tiloissa.
Tilanne ei ole kuitenkaan täysin toivoton: viherlaaksolaisille on ainankin nätti suunnitelmakuva.

Tiedottaminen

Espoon kaupunki on luvannut parantaa tiedottamista päiväkotien ja koulujen korjauksista. Uudella sivustolla on nyt toistaiseksi pääasiassa vanhaa materiaalia, joskin muutama uusi uutinenkin on jo. Ja uutiset saa RSS-syötteenä, jolloin niitä ei tarvitse käydä päivittäin katsomassa onko uutta tietoa tullut. Täytyy toivoa, että tuota sivustoa käytetään oikeasti ja aktiivisesti tiedottamiseen. Ei ihan heti ole pelkoa informaatioähkystä nykytilanteesta lähdettäessä.