tiistai 15. lokakuuta 2013

Näkemys opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle väistötiloihin siirtymisen aikataulusta ja remontin tiedottamisen ongelmista


Kirstin koulun vanhempainyhdistys ry
Kirstin koulun johtokunta
Näkemys
12.10.2013

Kirstin koulun johtokunnan ja vanhempainyhdistyksen näkemys opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle väistötiloihin siirtymisen aikataulusta ja remontin tiedottamisen ongelmista

Kirstin koulun johtokunta ja vanhempainyhdistys eivät ole tyytyväisiä siihen, että muutto väistötiloihin ei näytä etenevän lautakunnan 12.6.2013 tekemän päätöksen mukaisesti.. Emme ole myöskään tyytyväisiä siihen, miten lasten vanhemmat on pidetty ajan tasalla koulun remontoinnista, väistötiloista sekä peruskorjauksesta. Myöskään rehtori ei ennen lokakuuta saanut oikeaa tietoa väistötiloista ja peruskorjauksesta. Jos kommunikaatio olisi ollut parempaa, lapset olisivat terveellisissä tiloissa 8 kuukautta aikaisemmin kuin miltä tilanne nyt näyttää.
Lautakunta teki Kirstin koulun kannalta mieluisan päätöksen kesäkuussa – tämän jälkeen vallitsi käytännössä hiljaisuus lokakuuhun asti lukuun ottamatta vanhempainiltaa syyskuussa, jolloin edelleen oli moni asia avoinna. Lokakuun alussa johtokunta velvoitti rehtorin selvittämään tilannetta. Rehtori oli pyytänyt virastosta tietoja aikaisemminkin, mutta ei ollut saanut selkeitä vastauksia. Johtokunta ja vanhemmat ovat huolissaan, että aika kuluu, eikä väistötiloja saada käyttöön suunnitellussa aikataulussa.
Lokakuun toisella viikolla selvisi, että väistötilojen suunnitelmia ei ole saatu valmiiksi eikä tilauksia ole tehty. Käsittääksemme tämä tarkoittaa käytännössä, että väistötilat eivät ole käytettävissä kevätlukukauden aikana vastoin lautakunnan päätöstä. Jos viestintä olisi ollut avointa, aikatauluvirhe – tapahtui se millä toimialalla hyvänsä – olisi havaittu huomattavasti aikaisemmin ja tilanteeseen olisi ehditty reagoida ajoissa.
Keskeneräisistä asioista tiedottaminen on toki vaikeaa, etenkin kun se pitäisi tehdä siten, että kaikkien oppilaiden vanhemmat ymmärtävät asian. Ei ole myöskään järkevää, että tiedottaminen hidastaa varsinaista toteutusta.  Espoo kuitenkin jättää käyttämättä tässä yhden merkittävän resurssin: oppilaiden vanhemmat.
Kirstin koulun aktiivisten vanhempien joukosta löytyy rautaisia ammattilaisia mm. rakennus-, terveys- ja viestintäalalta monen muun alan lisäksi. Kaupungin ammattilaiset voisivat kommunikoida suoraan ammattitermeillä ja aktiiviset vanhemmat - jotka tietävät myös vanhempia askarruttavat kysymykset - toimisivat tulkkeina muiden vanhempien suuntaan.
Jäykästä tiedottamisesta, jossa asiat annetaan tiedoksi hallintoalamaisille vasta sen jälkeen, kun ne on kaikissa portaissa hyväksytty, tulisi siirtyä ketterään tiedottamiseen. Nykyaikaiset viestintämahdollisuudet tarjoavat tähän erinomaisia työkaluja. Tiedon ei tarvitse olla kysymyksistä tyhjentävä, vaan kokonaiskuva rakentuu dialogin perusteella. Vaikka joku tieto osoittautuisi ennenaikaiseksi, ei pidä odottaa varmistuksen varmistuksen varmistusta. Tehokas kaksisuuntainen kommunikaatio vähentää myös tarvetta tuottamattomalle sähköposti- ja puhelinpommitukselle, kun tieto etenemisestä ja ratkaisujen perusteet ovat kaikkien tiedossa.
Toivomme, että lautakunta kannustaisi, tai suorastaan vaatisi, virkamiehiä ja -naisia toimimaan avoimesti, rohkeasti ja dialogissa johtokunnan ja vanhempainyhdistyksen kanssa. Nämä huolehtivat yhdessä koulun henkilökunnan kanssa, että tieto tavoittaa kaikki vanhemmat ymmärrettävässä muodossa vastaten vanhempien huolenaiheisiin. Nykyinen käytäntö, jossa koulu tiedottaa vain koulunkäyntiin liittyvistä asioista ja kukin muu vastaava taho tiedottaa omista, esimerkiksi sisäilmaterveyteen liittyvistä asioista ei tuota kokonaiskuvan kannalta hyvää lopputulosta.
Kirstin koulun tilanne ei valitettavasti ole ainutlaatuinen, samanlaisia kokemuksia kaupungin hallinnosta on kuultu myös muiden rakennus- tai tilaongelmista kärsivien koulujen vanhemmilta. Yksittäisten toimialojen kulujen minimoinnin sijasta tulee katsoa kokonaisuutta: terveellisissä tiloissa annettu korkeatasoinen opetus on lopulta taloudellisesti paras ratkaisu.
Koulun oppilaiden vanhemmat kaipaavat tietoja mm. seuraavista asioista:
  • Oliko kesällä tehdyillä korjauksilla vaikutuksia?
  • Lämmityskausi ei ole vielä alkanut. Muuttuuko tilanne ilmojen kylmetessä, jos ilmanvaihtoa ei voida pitää suurella teholla? Ilmanvaihdosta on poistettu jälkilämmityspattereita - johtaako tämä vetoisuuteen pakkaskeleillä?
  • Kuinka varmistetaan sisäilman kelvollinen laatu ennen väistötiloihin siirtymistä? Kuka vastaa tutkimuksista ja niistä tiedottamisesta?
  • Osassa ilmanpuhdistimia on ollut ongelmia. Miten varmistetaan, että nämä säilyvät toimintakunnossa ja käytössä kunnes siirrytään väistötiloihin?
  • Mihin väistötilat sijoittuvat ja mitä koulun tiloja käytetään edelleen? Millaisia vaihtoehtoja väistötiloiksi on mietinnässä? Onko mahdollisesti melko valmis suunnitelma jo olemassa?
  • Koska väistötilat ovat muuttokunnossa? Pitääkö lautakunnan päätöksen mukainen aikataulu?
  • Mikä on koulun peruskorjauksen aikataulu edellyttäen, että se toteutetaan arvioidusti elinkaarimallilla?

Outi Ruohola, pj
Markus Peuhkuri, pj
Susanna Schauman-Hynes, siht
Pirkko Selin-Grönlund, vpj
Kirstin koulun           
vanhempainyhdistys ry
Hösmärinpuiston ja Kirstin koulun yhteinen johtokunta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti