keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Vastauksia avoimiin kysymyksiin lokakuussa 2013

Johtokunta ja vanhempainyhdistys kirjasivat keskeisimpiä kysymyksiä ja kommentteja lautakunnalle. Tiedottaminen ja asioiden eteneminen eivät tähän asti ollut sujunut ihan parhaalla tavalla. Lautakuntien puheenjohtajat (Sanna Lauslahti ja Tiina Elo) ottivat asiasta kivasti pallon ja vastauksia saatiin tilakeskukselta 22. lokakuuta.

Ikävin tieto vastauksista on, että väistötiloihin siirrytään puoli vuotta myöhemmin eli syksyllä 2014, mikä on aika reilu tulkinta lautakunnan päätöksestä alkuvuodesta 2014 tai mahdollisimman pian sen jälkeen. Jotain aikaisempien korjausten huolellisuudesta kertoo se, että ilmanvaihtokanaviin on jätetty käytöstä poistetut lämmityspatterit keräämään likaa ja estämään ilmanvaihtoa.

Positiivisena tietona kuitenkin on, että todennäköisesti kesällä tehdyt korjaukset ja muu huolto ovat parantaneet sisäilmaa. Odotetaan mittauksia tammi-helmikuussa. Myös ilmanpuhdistuislaitteiden huollon pitäisi jatkossa olla kunnossa, ne ovat kuitenkin tärkeitä varmistamassa puhdasta sisäilmaa.

Väistötilat sijoittuvat koulun pihalle tai sen välittömättömään läheisyyteen (en itse ole nähnyt vielä suunnitelmaa), mikä tekee koulun arjesta helpompaa verrattuna Suviniityn vaihtoehtoon.

Jos valtuusto hyväksyy investointiohjelman, niin peruskorjatut tilat ovat käytössä parhaimmillaan syksyllä 2017. Nykyiset kakkosluokkalaiset pääsevät kuudennelle luokalle korjattuihin tiloihin. Pitkä aika lapselle, mutta täytyy toivoa koulun arjen sujuvan paviljongeissa sujuvasti ja ennenmuuta terveellisesti.

Näin jälkikäteen mietityttää, olisiko alkuperäinen aikataulu ollut mahdollinen &emdash; nyt jää vaikutelma että aikataulua ei otettu vakavasti. Jos olisimme tienneet viivästyksestä ajoissa, päättäjiin oltaisiin oltu yhteydessä jo aikaisemmin.

Alla vastaukset kysymyksiin.

Tilakeskusksen vastaukset kysymyksiin

Kirstin koulussa on tehty sisäilmatutkimus, jonka raportti on saapunut 6.3.2013. Tutkimuksessa on havaittu epäpuhtauksia koulurakennuksen sisäilmassa ja pyritty määrittelemään tämän aiheuttajia, joita on korjaustoimenpitein poistettu loppuvuoden ajan.

Koululle on toimitettu 14 ilmanpuhdistinta 12.3.2013. Suurin osa tehtävistä sisäilmakorjaustöistä on tehty koulun kesäloman aikana, jolloin vaikutus koulun toimintaan on pyritty minimoimaan, viimeiset korjaustyöt valmistuvat lähiaikoina.

1. Oliko kesällä tehdyillä korjauksilla vaikutuksia?

Kouluun tullaan tekemään seurantamittauksia sisäilman osalta, mutta mittauksia voidaan tehdä luotettavasti vasta noin 6 kk:n kuluttua remontista.

Tähän mennessä saamamme palautteen mukaan koulun sisäilmassa on tapahtunut parannusta entiseen verrattuna.

2. Ilmanvaihdon toimiminen talvella.

Lämmityskausi ei ole vielä alkanut. Muuttuuko tilanne ilmojen kylmetessä, jos ilmanvaihtoa ei voida pitää suurella teholla. Ilmanvaihdosta on poistettu jälkilämmityspattereita - johtaako tämä vetoisuuteen pakkaskeleillä?

Kyseiset jälkilämmittimet on poistettu käytöstä ikkunaremontin yhteydessä 2000-luvun alussa, jolloin tiloihin on rakennettu uudet lämmityspatterit. Kyseiset jälkilämmityspatterit olivat iso syy koulun sisäilman huonoon laatuun. Laatikot olivat keränneet pölyä lämmittimen sisään, mikä oli lähes tukkinut tuloilman reitin ja näin ollen tehnyt talosta osittain alipaineisen. Ilmanvaihto on säädetty tällä hetkellä toimimaan ympärivuorokautisesti. Toisin kuin luullaan, ilmanvaihtoa ei voida ”säätää kovemmalle” järjestelmä rakennetaan toimimaan suurimmalla sillä saatavalla ilmanpaineella, joka jaetaan kanavistoilla eri tiloihin.

3. Sisäilman laatu ennen muuttoa

Kuinka varmistetaan sisäilman kelvollinen laatu ennen väistötiloihin siirtymistä? Kuka vastaa tutkimuksista ja niistä tiedottamisesta?

Tietojeni mukaan koulun kiinteistölle ollaan tuomassa uusia siirtokelpoisia rakennuksia luokkatiloiksi, tilojen toimittaja vastaa kyseisten tilojen turvallisuudesta ja terveellisyydestä. Jos tilojen terveellisyyttä on syytä epäillä, voidaan tiloissa tehdä tarkastusmittauksia, mutta lähtökohtaisesti siirrettävät tilat ovat kunnossa. Sisäilmatutkimuksista vastaa Tilakeskuksen sisäilmatutkijaryhmä, joka tiedottaa tarvittaessa sivistystoimea ja koulun rehtoria. Sivistystoimi vastaa tiedottamisesta koululle ja sitä kautta oppilaiden vanhemmille.

4. Ilmanpuhdistimien toiminta

Osassa ilmanpuhdistimia on ollut ongelmia. Miten varmistetaan, että nämä säilyvät toimintakunnossa ja käytössä kunnes siirrytään väistötiloihin?

Ilmanpuhdistajat ovat vuokrattuja laitteita, joihin sisältyy myös koneiden huolto. Ongelma johtui huoltoyhtiön sekaannuksesta laitteiden määrästä ja sijainnista, jolloin muutamassa laitteessa suodattimena toimivia vesiä ei vaihdettu määräajan sisällä. Laitteiden toimittajaa on tiedotettu ongelmasta ja tällä hetkellä laitteiden huollon pitäisi toimia moitteitta. Jos laitteissa tai niiden huollossa esiintyy silti ongelmia, pyydämme olemaan pikaisesti yhteydessä Espoon Kiinteistöpalveluun, joka toimii palvelun tuottajana.

5. Väistötilojen sijoittuminen

Mihin väistötilat sijoittuvat ja mitä koulun tiloja käytetään edelleen? Millaisia vaihtoehtoja väistötiloiksi on mietinnässä? Onko mahdollisesti melko valmis suunnitelma jo olemassa?

Luonnoksia on tehty useampia. Nyt on sivistystoimen ja rehtorin kanssa päädytty nykyiseen vaihtoehtoon. Väistötilojen sijoittamista ohjaavat useat tekijät, mm. oppilaiden turvallisuuden varmistaminen , tulevan peruskorjauksen työmaan vaatimat tilat, sekä koulun toiminnan asettamat rajoitukset.

6. Muuton aikataulu

Koska väistötilat ovat muuttokunnossa? Pitääkö lautakunnan päätöksen mukainen aikataulu?

Väistötilojen valmistumisen tavoite on heinäkuussa 2014, rakennuslupa ja tilaelementtien hankkiminen + suunnittelu ja rakentaminen vaativat yleensä noin 9 kuukautta. OVALAn (opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta) tavoite on :"hyväksyy Kirstin koulun siirtokelpoisten väistötilojen tarveselvityksen liitteen mukaisena ja pyytää tilakeskusta valmistelemaan siirtokoulutilojen hankinnan ja toteutuksen niin, että ne olisivat käytössä vuoden 2014 alusta tai mahdollisimman pian sen jälkeen"

7. Peruskorjauksen aikataulu

Mikä on koulun peruskorjauksen aikataulu edellyttäen, että se toteutetaan arvioidusti elinkaarimallilla?

Esityksessä investointiohjelmaksi, jonka valtuusto hyväksynee joulukuun alussa, on Kirstin koulun rahoitus osoitettu vuosille 2015-2017, sekä peruskorjaus esitetty toteutettavan elinkaarimallilla.

Kirstin koulun sisäilmakorjaukset: tiedoite kesän ja syksyn 2013 töistä

Rakennustekniset työt

  • Liikuntasalin alueen alapohjatilan puhdistukset ja tiivistykset tehty. Sepelöinti tehty.
    • Parantaa alapohjatilan ilman laatua
    • Parantaa alapohjatilan kosteusolosuhteita
    • Estää alapohjatilan ilman virtaamisen sisätiloihin
  • Oppilashuollon tilojen teko, kesken. Valmistumisarvio: lokakuun loppupuoli<
    • Normaali tilamuutos, ei sisäilmavaikutuksia
  • Maanvaraisten alueiden tiivistykset tehty
    • Estää ilman virtaamista maaperästä sisätiloihin
  • Muuntamon kaapeliläpiviennin tiivistys tehty
    • Parantaa sisäilman laatua muuntamon läheisissä tiloissa
  • Muissa alapohjatiloissa kunnostustyöt edelleen jatkuvat. Valmistumisarvio: marraskuun alkupuoli
  • Muutaman rehtorin osoittaman luokan rakennetarkastukset ja niiden mukaiset korjaukset on aloitettu. Valmistumisarvio: lokakuun loppupuoli

IV-tekniset työt

  • Tuloilman tarpeettomat jälkilämmityspatterit poistettu ja vaihdettu IV-kanaviksi, tehty
    • Parantaa ilmanvaihtuvuutta
    • Vaikuttaa vähentävästi mineraalivillakuituihin sisätiloissa
    • Vaikuttaa vähentävästi sisäilman alipaineisuuteen, ettei rakenteista vuoda ilma hallitsemattomasti sisätiloihin
    • Vaikutukseltaan erittäin merkittävä toimenpide sisäilman laadun parantamiseksi.
  • Liikuntasalin alapohjatilan ilmanvaihdon rakentaminen, tehty
    • Vaikuttaa alapohjan ilman laatua parantavasti
    • Estää alapohjatilan ilman virtaamista sisätiloihin päin
  • Ilmanvaihtokanavien puhdistus tehty
    • Vähentää sisäilman epäpuhtauksia
  • Ilmanvaihdon säädöt tehty
    • Tasapainottaa ilmanvaihtuvuuden tilakohtaisesti suunnitelmien suuruiseksi
  • Sisäilmapuhdistimet, 33 kpl, edelleen toiminnassa.

Siivoustekniset työt

  • Koko koulun pölyjen poistoon keskittyvä erityissiivous tehty
    • Vaikuttaa sisäilman epäpuhtauksiin vähentävästi
  • Koko koulun normaali kesäsiivous tehty
    • Vaikuttaa sisäilman epäpuhtauksiin vähentävästi
    • Lisää siisteyttä, viihtyvyyttä ja pintamateriaalien käyttöikää
  • Normaali päivittäinen siivous jatkuu

Tehdyillä toimenpiteillä on

  • pystytty vaikuttamaan sisäilman laatuun estämällä alapohjatiloista ja maaperästä tulevan ilman siirtymistä sisätiloihin.
  • pystytty vähentämään ilmanvaihdosta aiheutuneita sisäilmanlaatua heikentäviä tekijöitä merkittävästi
  • poistettu sisätiloissa ollut epäpuhtaus

tiistai 15. lokakuuta 2013

Näkemys opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle väistötiloihin siirtymisen aikataulusta ja remontin tiedottamisen ongelmista


Kirstin koulun vanhempainyhdistys ry
Kirstin koulun johtokunta
Näkemys
12.10.2013

Kirstin koulun johtokunnan ja vanhempainyhdistyksen näkemys opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle väistötiloihin siirtymisen aikataulusta ja remontin tiedottamisen ongelmista

Kirstin koulun johtokunta ja vanhempainyhdistys eivät ole tyytyväisiä siihen, että muutto väistötiloihin ei näytä etenevän lautakunnan 12.6.2013 tekemän päätöksen mukaisesti.. Emme ole myöskään tyytyväisiä siihen, miten lasten vanhemmat on pidetty ajan tasalla koulun remontoinnista, väistötiloista sekä peruskorjauksesta. Myöskään rehtori ei ennen lokakuuta saanut oikeaa tietoa väistötiloista ja peruskorjauksesta. Jos kommunikaatio olisi ollut parempaa, lapset olisivat terveellisissä tiloissa 8 kuukautta aikaisemmin kuin miltä tilanne nyt näyttää.
Lautakunta teki Kirstin koulun kannalta mieluisan päätöksen kesäkuussa – tämän jälkeen vallitsi käytännössä hiljaisuus lokakuuhun asti lukuun ottamatta vanhempainiltaa syyskuussa, jolloin edelleen oli moni asia avoinna. Lokakuun alussa johtokunta velvoitti rehtorin selvittämään tilannetta. Rehtori oli pyytänyt virastosta tietoja aikaisemminkin, mutta ei ollut saanut selkeitä vastauksia. Johtokunta ja vanhemmat ovat huolissaan, että aika kuluu, eikä väistötiloja saada käyttöön suunnitellussa aikataulussa.
Lokakuun toisella viikolla selvisi, että väistötilojen suunnitelmia ei ole saatu valmiiksi eikä tilauksia ole tehty. Käsittääksemme tämä tarkoittaa käytännössä, että väistötilat eivät ole käytettävissä kevätlukukauden aikana vastoin lautakunnan päätöstä. Jos viestintä olisi ollut avointa, aikatauluvirhe – tapahtui se millä toimialalla hyvänsä – olisi havaittu huomattavasti aikaisemmin ja tilanteeseen olisi ehditty reagoida ajoissa.
Keskeneräisistä asioista tiedottaminen on toki vaikeaa, etenkin kun se pitäisi tehdä siten, että kaikkien oppilaiden vanhemmat ymmärtävät asian. Ei ole myöskään järkevää, että tiedottaminen hidastaa varsinaista toteutusta.  Espoo kuitenkin jättää käyttämättä tässä yhden merkittävän resurssin: oppilaiden vanhemmat.
Kirstin koulun aktiivisten vanhempien joukosta löytyy rautaisia ammattilaisia mm. rakennus-, terveys- ja viestintäalalta monen muun alan lisäksi. Kaupungin ammattilaiset voisivat kommunikoida suoraan ammattitermeillä ja aktiiviset vanhemmat - jotka tietävät myös vanhempia askarruttavat kysymykset - toimisivat tulkkeina muiden vanhempien suuntaan.
Jäykästä tiedottamisesta, jossa asiat annetaan tiedoksi hallintoalamaisille vasta sen jälkeen, kun ne on kaikissa portaissa hyväksytty, tulisi siirtyä ketterään tiedottamiseen. Nykyaikaiset viestintämahdollisuudet tarjoavat tähän erinomaisia työkaluja. Tiedon ei tarvitse olla kysymyksistä tyhjentävä, vaan kokonaiskuva rakentuu dialogin perusteella. Vaikka joku tieto osoittautuisi ennenaikaiseksi, ei pidä odottaa varmistuksen varmistuksen varmistusta. Tehokas kaksisuuntainen kommunikaatio vähentää myös tarvetta tuottamattomalle sähköposti- ja puhelinpommitukselle, kun tieto etenemisestä ja ratkaisujen perusteet ovat kaikkien tiedossa.
Toivomme, että lautakunta kannustaisi, tai suorastaan vaatisi, virkamiehiä ja -naisia toimimaan avoimesti, rohkeasti ja dialogissa johtokunnan ja vanhempainyhdistyksen kanssa. Nämä huolehtivat yhdessä koulun henkilökunnan kanssa, että tieto tavoittaa kaikki vanhemmat ymmärrettävässä muodossa vastaten vanhempien huolenaiheisiin. Nykyinen käytäntö, jossa koulu tiedottaa vain koulunkäyntiin liittyvistä asioista ja kukin muu vastaava taho tiedottaa omista, esimerkiksi sisäilmaterveyteen liittyvistä asioista ei tuota kokonaiskuvan kannalta hyvää lopputulosta.
Kirstin koulun tilanne ei valitettavasti ole ainutlaatuinen, samanlaisia kokemuksia kaupungin hallinnosta on kuultu myös muiden rakennus- tai tilaongelmista kärsivien koulujen vanhemmilta. Yksittäisten toimialojen kulujen minimoinnin sijasta tulee katsoa kokonaisuutta: terveellisissä tiloissa annettu korkeatasoinen opetus on lopulta taloudellisesti paras ratkaisu.
Koulun oppilaiden vanhemmat kaipaavat tietoja mm. seuraavista asioista:
  • Oliko kesällä tehdyillä korjauksilla vaikutuksia?
  • Lämmityskausi ei ole vielä alkanut. Muuttuuko tilanne ilmojen kylmetessä, jos ilmanvaihtoa ei voida pitää suurella teholla? Ilmanvaihdosta on poistettu jälkilämmityspattereita - johtaako tämä vetoisuuteen pakkaskeleillä?
  • Kuinka varmistetaan sisäilman kelvollinen laatu ennen väistötiloihin siirtymistä? Kuka vastaa tutkimuksista ja niistä tiedottamisesta?
  • Osassa ilmanpuhdistimia on ollut ongelmia. Miten varmistetaan, että nämä säilyvät toimintakunnossa ja käytössä kunnes siirrytään väistötiloihin?
  • Mihin väistötilat sijoittuvat ja mitä koulun tiloja käytetään edelleen? Millaisia vaihtoehtoja väistötiloiksi on mietinnässä? Onko mahdollisesti melko valmis suunnitelma jo olemassa?
  • Koska väistötilat ovat muuttokunnossa? Pitääkö lautakunnan päätöksen mukainen aikataulu?
  • Mikä on koulun peruskorjauksen aikataulu edellyttäen, että se toteutetaan arvioidusti elinkaarimallilla?

Outi Ruohola, pj
Markus Peuhkuri, pj
Susanna Schauman-Hynes, siht
Pirkko Selin-Grönlund, vpj
Kirstin koulun           
vanhempainyhdistys ry
Hösmärinpuiston ja Kirstin koulun yhteinen johtokunta